sobota 27. februára 2016

V Hronskom Beňadiku



Zase je tu víkend. A my sme už zdraví. Takže sme museli naplánovať nejakú cestu za zaujímavosťami a pôstnou duchovnosťou. Ako každý rok, aj teraz chceme cez Veľký pôst navštíviť niektoré slovenské kalvárie a v modlitbe si pripomenúť Ježišovu krížovú cestu. A keďže je teraz vyhlásený Rok milosrdenstva, môžeme Božiu nekonečnú lásku k nám osobnejšie precítiť pri prechádzaní cez "Svätú bránu milosrdenstva". Dnes sme prešli cez bránu v Hronskom Beňadiku.






Po krátkej modlitbe pri bráne sme si prešli aj krížovú cestu vedľa kostola. Tu v Hronskom Beňadiku sú jednotlivé zastavenia zobrazené len jednoduchými krížmi s číslom, ktoré sú pribité na stromoch okolo centrálneho kríža. (O kalvárii v Hronskom Beňadiku som už písala - v tomto článku. A TU môžete nájsť všetky články o našich výletoch na rôzne slovenské kalvárie.) 








Dnes ma zvlášť oslovilo Piate zastavenie - Šimon z Cyrény pomáha pánu Ježišovi niesť kríž.

Koľkokrát sa stretávam s ľuďmi, zvlášť seniormi, ktorí sú často smutní z toho, že sú už v mnohých veciach odkázaní na pomoc iných. Zvykla som si pri tomto zastavení pripodobňovať sa k Šimonovi - a vždy znovu sa rozhodovať pre pomoc blížnym. Ale dnes som si bližšie uvedomila postavu Ježiša. On - Boh - bol odkázaný na pomoc človeka. Bol tak slabý, že už nevedel sám uniesť svoj kríž. Museli mu pomôcť. A ani nie z lásky, ale z prinútenia. Aby nezomrel príliš skoro.

Odteraz budem vedieť povedať tým, ktorým budem pomáhať - veď práve týmto - svojou odkázanosťou na pomoc a starostlivosť iných ľudí ste podobní Ježišovi! Je to iste bolestná, ale vzácna! podobnosť s naším Vykupiteľom. Máte niečo spoločné!

Malá útecha? Asi ako pre koho. Kto veľmi miluje, túži byť podobný milovanému vo všetkom...


Želám vám požehnaný čas. A veľa lásky - vo vašom srdci i v ľuďoch, ktorých stretávate na ceste životom.


1 komentár:

  1. Veľmi inšpiratívne.Veľmi ma zaujíma kniha od Ann Voskampovej.Skúsim si ju u nás zohnať.Majte sa pekne,teším sa na další článok od vás.:))

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...