streda 21. novembra 2012

Vďačný utorok: Ďakujeme spoločne

"Ustavične sa radujte. A pri všetkom vzdávajte vďaky."
(1Sol 5, 16-18)

Učím sa. Inšpirovaná knihou Tisíc darov sa učím vzdávať vďaky - za všetky, aj malé pozornosti, ktorých denne dostávam za plné priehrštie... Všimnúť si. Pomenovať dar. Poďakovať. Aby neprešli pomimo. Aby mali možnosť formovať radostného ducha. Aby som neostala nevďačná. Aby som sa viac usmievala, a viac radosti rozdávala aj tým, ktorých budem stretávať...

Preto počítam. Hľadám dary od Nebeského Ocka a každému priradím číslo. Viem, že dostávam tisíc darov každý deň, ale nie každý si všimnem, nie každý zapíšem. Chcem si ich všimnúť a zapísať tisíc. A možno ešte viac.

*****
Deň vďakyvzdania
V týchto dňoch sa v niektorých štátoch slávi Deň vďakyvzdania. Na Slovensku ďakujeme za úrodu zvyčajne v septembri, alebo začiatkom októbra. Ale zvlášť v mestách, kde nie sme tak závislí na úrode prírodných plodín je vhodným termínom na vzdávanie vďaky za všetky dary, ktoré sme cez celý rok dostali aj  záver cirkevného roka. Veru, už nám advent klope na dvere - najbližšiu nedeľu oslávime poslednú nedeľu roka - Nedeľu Krista Kráľa. Tá ďalšia bude už prvá adventná.
(Ak si chcete rituál ďakovania odložiť na Silvester, samozrejme môžete. Aspoň budete mať dosť času na prípravu.)

986. Strom vďačnosti


Ďakujeme celá rodina
Nechala som sa inšpirovať na stránke Ann Voscamp a hneď ako sa nám podarilo vyraziť do prírody a nazbierať zopár konárikov sme si aj my doma urobili "strom vďačnosti". Vystrihla som z tvrdšieho papiera tvary listov. Na každý postupne píšem citát z Biblie o vďačnosti tak ako ich ponúka Ann, ale samozrejme v slovenčine. Vždy večer sa zídeme okolo stola, vezmeme si jeden list, prečítame Slovo... a každý napíše jednu vec, za ktorú je vďačný. List potom zavesíme na halúzku k ostatným. Samozrejme nezabudneme sa Tomu, ktorý nám dáva všetky dokonalé dary poďakovať.





Stretávame sa cez internet
Veľa sa hovorí o tom, ako moderné technológie v skutočnosti od seba ľudí vzďaľujú. Niečo na tom je. Ale tiež je to spôsob, ako sa môžu stretávať blízke duše, ktoré sú od seba zemepisne vzdialené. A práve cez internet som našla ďalších ľudí nadšených pre ďakovanie. Keďže spoločne ide všetko lepšie, cítim sa v komunite Radosť a vďačnosť zorganizovanej cez portál MojaKomunita.sk veľmi dobre.

Môžete nakuknúť aj vy. V článkoch je mnoho inšpirácií, myšlienok i zdieľania o vlastnom hľadaní. Na úvodnej stránke sa zasa každý deň objavujú námety na každodenné spoznávanie darov za ktoré môžeme byť vďační. V týchto dňoch tam postupne uverejňujeme aj citáty jednotlivých listov na "strom vďačnosti" spolu s krátkou myšlienkou tak, ako ich Ann uvádza na svojej facebookovej stránke.

Spolu ide všetko ľahšie. A tiež, kde sú dvaja, alebo traja zídení...


989. Maľovanie svätých. A vcelku sa darilo.

997. Sv. Cyril a Metod. Slovo. Písmo. Viera...

990. Blahoslavená Eva z Liege

Mimochodom, už sa mi podarilo nazbierať tisícku! Ale nekončím, pokračujem v počítaní darov ďalej! :)

938. Tichá chvíľa v kostole (po omši, ktorú som nestihla).
943. Môžem sa spoľahnúť, že každá ťažká chvíľa raz skončí. Že je tu pre mňa pripravený krásny plán a všetko škaredé má zmysel. Že je to len akoby baliaci papier, do ktorého zlý ukryl krásny dar od Ocka. On ma vyvedie z každej zlej nálady, každej neistoty, stresu, slabosti... do svojej krajiny svetla.
944. Povzbudivé slová, ktoré mi posiela cez rôznych ľudí.
946. Veselé bodkovanie [link].
947. Galiba. A (spolu)práca pri odstraňovaní následkov. (Podarilo sa mi rozliať farbu z plechovky. Našťastie v kuchyni, kde sa to dalo relatívne dobre vyčistiť.)
948. Večera. Energia. Oddych.
949. Veselé sýkorky za oknom.
955. Jeden veľmi povzbudivý blog. Tie myšlienky mi padli práve vhod. (A otvoril sa mi celkom náhodou, keď som namiesto Ctrl klikla na Shift.)
956. Pán je so mnou aj kuchyni a medzi hrncami...
957. Chudobná vdova. Dala tak málo a predsa tak veľa - dala všetko. Aj ja môžem.

987. Spoločná práca s O. pri výrobe kŕmidiel

Spoločná práca...

946. Veselé bodkovanie

958. Po umývaní riadu ostala v umývadle pena, jemná ako závoj víly.
959. Na ulici som stretla psíky, čo sa učili pomáhať ľuďom.
965. Lístok zachytený na okne auta sa trepotal ako krídla motýľa.
966. Šuchot lístia pod nohami.
977. Nedeľný koláčik.
986. Strom vďakyvzdania. 
987. Práca s O. na kŕmidlách.
989. Maľovanie svätých. A vcelku sa darilo.
990. Bl. Eva z Liege, moja patrónka. 
994. Víťazstvo v jednej blogovej súťaži.
997. Svätí Cyril a Metod. Slovo. Písmo. Viera... ktoré C+M priniesli našim predkom pred 1150 rokmi. [link]
999. Prechádzka s najdrahším.
1000. Rodinná modlitba. 
1001. Zavŕšená tisícka darov. Vďaka za všetko. Za to, čo som si zapísala, aj za to, čo som nestihla zapísať, alebo čo som prehliadla. Vďaka za neustálu starostlivosť a množstvo krásnych, aj menej pekných, malých i veľkých, ale vždy dokonalých darov. Vďaka!

Slnečný lúč na kŕmidle

Radostný deň vám všetkým želám!
Letitia.

Rubrika bola inšpirovaná knihou Tisíc darov
a
stránkou jej autorky www.holyexperience.com.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...