štvrtok 11. októbra 2012

Jonáš na taške



 Ako som tak blúdila internetom, narazila som na akýsi e-shop s kresťanským tovarom. Mali tam aj tričko s motívom Jonáša a pri ňom text - čosi ako "Daj si pozor, aby si si vybral správnu cestu!" Voľajako som sa s týmto posolstvom nevedela stotožniť. A tá myšlienka (možno nesúhlas) sa mi tak zavŕtala do mysle, že som si začala znovu čítať knihu Jonášovu.



A stále viac som z nej cítila iné posolstvo. Možno ten príbeh poznáte - Boh mal pre Jonáša plán, poslal ho do veľkého mesta Ninive, aby tam ohlásil boží zámer a aby sa na jeho slovo obyvatelia Ninive obrátili na správne cesty a vyhli sa tak nešťastiu.

Ale Jonášovi sa to veľmi nepáčilo. Rozhodol sa, že on s takýmto plánom spolupracovať nebude a vybral sa presne opačným smerom, chcel pred Bohom utiecť do Taršišu. Ako sa tak plavil po mori, zrazu sa schytila veľká búrka a Jonáš skončil v rozbúrených vodách. No Boh si ho našiel. Videl Jonáša na lodi, videl ho aj v mori. Jonáš sa neutopil. Boh poslal veľkú rybu, a tá ho vo svojom bruchu doviezla na súš.

Určite to pre Jonáša nebolo nič príjemné, ale šťastne sa dostal zo všetkých tiesní a potom už šiel do Ninive, kde sa na jeho slová všetci s kráľom na čele dali na pokánie. A možno k ich viere pomohlo aj Jonášovo znamenie - vedeli, že Jonáš skončil v rozbúrených vodách, možno tiež videli, ako ho ryba prehltla, a teraz ho počujú živého a zdravého, zázračne zachráneného.


 A čo hovorí tento príbeh nám? Aspoň mne pripomenul, že sa nemusím báť. Nemusím úzkostlivo hľadať "Božiu vôľu", stačí vykročiť. A ak sa aj pomýlim a namiesto do "Ninive" sa  vyberiem na plavbu smer "Taršiš", On sa už postará, aby sa naplnil Jeho úžasný plán. Tak hurá do práce. Bez strachu, s dôverou. :)

A aby som na túto povzbudivú myšlienku nezabudla, ozdobila som si motívom Jonáša plátenú tašku. Budem ju používať na svojich cestách - či už do "Ninive", alebo niekam inam. ;-)


6 komentárov:

  1. Tak za túto myšlienku a jej podanie, Leti, zo srdca ďakujem:)G.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Rado sa stalo. ;-)
      Predsa aj Jonáš sa rozhodol "nesprávne" a všetko malo dobrý koniec. Vždy je to tak, keď niečo režíruje On. :)

      Majte sa krásne a radostný deň.
      Leti.

      Odstrániť
  2. Jednoduchý a poučný příběh. Použila ho i katechetka našeho prvňáčka pro první hodinu náboženství, pak měl za úkol nakreslit velrybu.
    Váš blog se mi moc líbí.
    Marie

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...