nedeľa 31. decembra 2017

Advent podľa abecedy: I - Z

Betlehem na nádvorí Starej radnice

Tento advent som sa rozhodla prežívať podľa abecedy. Každý deň si vybrať jedno písmeno a nájsť spôsob začínajúci na toto písmeno, ako by som mohla "stretnúť Boha". O písmenách prvého adventného týždňa som vám už písala, teraz sa chcem podeliť o nápady na ďalšie písmená.

Niektoré myšlienky sa mi podarilo zrealizovať, ďalšie som odložila na iný deň, alebo som ich vôbec nesplnila. Nevadí, aj tak môžu slúžiť pre inšpiráciu či už pre niekoho z vás, alebo aj pre mňa niekedy inokedy.

Ísť. Za Ježišom. Alebo len tak kráčať predvianočným mestom.

I, J

Ježiš - Stretnúť sa s Ježišom. Najlepšie s živým Ježišom v Eucharistii - sviatosti oltárnej - v modlitbe pred svätostánkom, alebo účasťou na sv. omši. S radosťou som sa zúčastnila rorátnej sv. omše v našom kostole.

Ísť - Môžem ísť za niekým. Ísť niekam. Môžem sa vybrať na prechádzku, alebo hoci pešo do/z práce a užívať si každý krok ako stretnutie so svojím Bohom. Je to príjemný a jednoduchý spôsob modlitby (a zároveň relaxácie).

Každý krok prežívať ako modlitbu.
Popri zbieraní krokov som stretla aj tento adventný veniec,
a na ňom rozžaté 3 sviečky, pretože bol práve 3. adventný týždeň.

K

Kristus - môj verný spasiteľ. Čo dodať?

Kvapky dažďa - Možno špeciálna pripomienka Božej milosti, ktorá prší na nás z neba. A nie vždy hneď cítime, že je to milosť. Môže byť aj nepríjemná (ako dážď, pred ktorým sa skrývame).
Celý deň dnes pršalo - možno mi Pán chcel dať najavo, že aj dnes je stále so mnou podľa písmena, čo som si vybrala (aj keď nie vždy som mu nastavovala tvár s radosťou a láskou).

Kamienok vo vrecku - Keď som večer rozmýšľala, ako dnes prežijem Božiu blízkosť na písmeno K, napadlo mi vložiť si do vrecka kamienok. Pripomína mi, že aj nás Boh dvíha zo zeme a dáva nám dôstojnosť a dôležitosť. A tak som kráčala ulicou a vo vrecku nenápadne držala malý biely kamienok. Znamenie Božej blízkosti. Aj toto môže byť formou modlitby bez slov.

Kroky, kráčať - s Pánom každý deň. Vlastne každý krok som sa dnes usilovala prežívať ako modlitbu. Podobne ako včera.


L

Lucia - Dnes je sviatok sv. Lucie. Ako pekne to vyšlo! Aj dnešná svätá sa začína na písmeno L!

Lepidlo - Žeby ma toto písmeno povzbudilo konečne si sadnúť a vyrobiť niekoľko vianočných pohľadníc pre ľudí, ktorým chcem urobiť radosť? Tentoraz to nevyšlo, nakoniec som posielala kúpené pohľadnice a vyrobila som len jednu - aj tú len nakreslenú a nie dnes.

Lekáreň - Prechádzka do vzdialenejšej lekárne. Aby skôr vyzdraveli. Z lásky. :)

Strom Jesseho (halúzka) sa postupne zapĺňa

M

Moabka Rút - Najskôr som si myslela, že Rút, o ktorej sme si čítali v rámci Stromu Jesseho, sa začína na iné písmeno. Až kým som si neprečítala prvú vetu a výraz "Moabka". Ďalší "náhodný" darček.

Maľované kachličky - Darček pre niekoho, komu mal priniesť radosť (verím že priniesol, vďaka za mail, Alice!) Viac vám ukážem v ďalšom príspevku.

Možnosť poslúžiť - Každú možnosť poslúžiť blížnemu môžeme využiť na stretnutie s Bohom, pravou a nepodmienenou Láskou. (Tentoraz som pripravovala okrem iného maslové rožky.)

Kniha od Karla Maya - Kamarátka mi požičala knihu Vianoce od K. Maya. Ani som nevedela, že takú knihu napísal. Ale veľmi sa mi páčila. Bolo to príjemné čítanie - ľahké a zároveň vhodné na zamyslenie. Ďakujem za chvíle strávené s touto knihou!

Meditatívna modlitba - Myslím, že tu netreba veľa slov. Som vďačná za každú podobnú chvíľku.

Medovníky - A na záver aj niečo "normálne". Medovníky. Príprava na Vianoce, vôňa domova, čas a námaha, aby si rodina pochutnala. Prípadne môžeme napiecť medovníky pre niekoho, kto to od nás vôbec nečaká. Suseda, ktorá si už sama nepečie? Rodinka, ktorá pri malých deťoch nemá na pečenie čas, alebo prostriedky? Možno klienti útulku pre núdznych? Alebo...

Tento rok som nakreslila len jednu pohľadnicu.

N

Nakresliť pohľadnice - najkrajšie pohľadnice sú také, ktoré odosielateľ vyrobil sám, aby mi tak daroval kus svojho času a svojho srdca. Rada posielam pozdravy vlastnoručne vyrobené, aj keď to nie vždy stihnem. Tento rok sa mi podarila len jedna...

Napísať pohľadnice - Či už sú vyrobené vlastnoručne, alebo kúpené, určite adresátov potešia. Myslím, že papierová pošta ešte stále má svoje čaro. Aspoň ja sa vždy poteším viac pošte v schránke, ako v e-maili.


O

Obed - Príprava jedla pre rodinu (alebo aj pre niekoho iného?) s láskou.

Obchod -Nakúpiť zásoby na pečenie, darčeky, alebo čokoľvek, čo treba kúpiť (a nevnímať to ako stres, ale ako modlitbu, službu z lásky)

Odpočinok - Nezabúdajme odpočívať. Aj to je potrebné. A aj v odpočinku sa môžeme stretnúť s pánom života.

Odoslať vianočnú poštu - Prechádzka na poštu ako stretnutie s ľuďmi, ktorí sú ďaleko. A zároveň s Bohom, ktorý je každému blízko.

Pokojná prechádzka popri pomaly tečúcej rieke.

P

Poslané Pohľadnice - Tak až v nedeľu večer - týždeň pred Vianocami som sa konečne dostala na poštu s napísanými pohľadnicami. Verím, že všetky urobili radosť.

Prechádzka Popri Dunaji - Cestou z pošty som konečne mohla spomaliť. Pokojná prechádzka popri pomaly tečúcej vode. Aj myšlienky plynuli pomaly. Výdych, nádych, krok za krokom... prípadne v ruke zrnká ruženca.

Pokánie (príprava na sviatosť zmierenia) - Aspoň pre katolíkov neodmysliteľne patrí k príprave na Vianoce. Je to osobitný spôsob stretnutia s Božím milosrdenstvom. Alebo inak povedané - s milosrdným Otcom, ktorý na nás čaká, aby nás privinul na svoje milujúce srdce. Aby nás očistil a znovu obliekol do žiarivého rúcha milosti. Vždy priam cítim posilu a čistú radosť, akú neviem načerpať nikde inde.

Pečenie - Aj to patrí už tradične k príprave na Vianoce. A tuším som už o pečení písala v niektorom písmene vyššie, tak sa nebudem opakovať.

Roráty - ranná sv. omša pri svetle sviečok.

Posledné roráty - vo štvrtok pred Vianocami

R

Roráty - Ranná sv. omša ku cti Panny Márie. Koná sa tradične ešte za tmy, keď jediným svetlom sú sviece a lampáše, ktorými si svietime na cestu. V našom kostole sa konali každý adventný pondelok a štvrtok o 6:00 ráno. Niekedy ma až prekvapilo, aké osviežujúce bolo vstať o hodinu skôr a ešte za tmy sa vybrať na pokojnú tichú bohoslužbu.

Ruženec - Modlitba ruženca vytvorí tiež krásnych cca 20 minút rozjímavej prítomnosti v Božom náručí spolu s Jeho Matkou Máriou. Či už sa modlím doma, v kostole / kaplnke, alebo pri chôdzi trebárs okolo Dunaja.

Radosť - Radosť rozdávaním rastie. Poznáte to príslovie? V tento deň som sa ním usilovala riadiť dvojnásobne. A každý kúsoček radosti, ktorý som sa pokúsila niekomu darovať sa mi vždy niekoľkonásobne vrátil.

Zapálená sviečka. Až neuveriteľne mi pomáha pri modlitbe.

S, Š

Svätá spoveď - Alebo sviatosť zmierenia. Tuším som ju už spomínala pri písmene P - pokánie.

Spánok - Môže byť aj spánok spôsobom ako stretnúť Boha? Pre mňa šlo najmä o predsavzatie ísť včas do postele (ktoré sa mi opakovane nedarí plniť), aby som na druhý deň vládala konať dobré veci, mať dobrú náladu a plniť Božiu vôľu. A aby som napríklad aj nezaspávala pri modlitbe.
Večer, keď líham do postele, uložím sa do Božích rúk a môžem pokojne oddychovať v Jeho prítomnosti.

Slovo Božie - Venovať čas čítaniu Svätého písma (Biblie). Vnímať, čo mi hovorí Pán cez Slovo zapísané v kánone. Čítať a počúvať. Vnímať. Byť s Ním.

Slnko - Boh je úžasný. A zdá sa mi, že neskutočným spôsobom plní moje sny. Ak som mala písmeno "B", poslal mi "biely sneh". V deň na písmeno "K" som dostala "kvapky dažďa". A dnes, keď sa s ním chcem stretnúť pomocou písmena "S", posiela mi krásne "slnečné počasie". No nie je úžasný?

Sviečky - Sviečky na adventnom venci mi veľmi pomáhajú sústrediť pozornosť na to, čo nás presahuje. Niekedy som mala problém nájsť si čas na sústredenú (večernú) modlitbu. Ale teraz počas adventu som si zvykla zapáliť adventný veniec hneď ako vstanem k večernej rutine. A už tú prácu robím ako modlitbu (posvätenú symbolicky aj svetlom sviečok). Potom celkom prirodzene prejdem k modlitbe slovami, alebo tichým spočinutím v Jeho prítomnosti.

Spoločný čas - S rodinou. S manželom. S deťmi. S ľuďmi ktorí ma potrebujú, alebo ktorí nikoho nemajú, kto by bol ochotný venovať im svoj čas.

Môj "adventný kalendár" v modlitebnom denníku.
Každý deň vyfarbím jednu hviezdičku - už sa nám to kráti!

Tvoriť - napr. darček (viac v pripravovanom článku).

T

Tvoriť - Napríklad darček pre niekoho. Alebo výzdobu na Vianoce. Mala som v pláne vytvoriť jaskynku - betlehem. Aby sme mali kam uložiť figúrky scény narodenia. Pretože betlehem, po babičke ktorý mávame každý rok ostal uväznený na chalúpke.

Tanec - Existujú tzv. biblické tance, vytvorené vyslovene ako určitá forma modlitby. Ale Božiu blízkosť môžeme prežívať ľubovoľným pohybom, podľa hudby, alebo aj bez nej. Je len na vás, ako to cítite.

Ticho - Tu asi nemusím veľa hovoriť. Ticho je univerzálny spôsob, ako sa spojiť s tým, kto nerobí hluk.

Beltehem v kostole v predvianočných dňoch.
Maštaľka už čaká na príchod Jozefa, Márie a malého Ježiša.

U

Umývanie riadu, upratovanie - Verili by ste, že aj taká únavná a nezáživná práca môže byť modlitbou? Stretnutím s Bohom? Iste môže. Píše o tom dokonca aj učiteľka cirkvi sv. Terézia z Avily.

Úsmev - Dnes som ho vedome rozdávala plným priehrštím. A bolo to také ľahké! Cítila som, že dostávam dar úsmevu pre každého človeka, s ktorým sa dnes stretávam.

Únava - Aj v únave možno stretnúť Pána. Zvlášť po dobre vykonanej práci. Alebo počas námahy / služby, ktorú vykonávame z lásky. A keď sa nedarí? Aj to môžeme obetovať a vtedy sa aj naše trápenie a "neschopnosť" stáva modlitbou a vzácnym darom pre nebo (a pre tých, za ktorých chcem svoj nezdar obetovať).

Večerná prechdázka

Vianočná výzdoba

V, W

Vianočný stromček, vianočná výzdoba - Mám o tom písať viac? Príprava Vianoc, chystanie krásy - ak vnímame Vianoce ako oslavu narodenia Spasiteľa, nemôže byť ich príprava ničím iným ako modlitbou.

Vyfarbovanie - Čas strávený nad omaľovánkou. Bezmyšlienkovitý pohyb pastelkou. Alebo s myšlienkami upretými na niečo / niekoho konkrétneho.

Vaľkať cesto - Ešte na posledné koláčiky.

Vôňa medovníkov - alebo čohokoľvek, čo vám pomôže vnímať Jeho prítomnosť.

Večerná prechádzka - Zdá sa, že som sa počas tohto adventu prechádzala často. A každú z tých prechádzok som si patrične užívala.

Zahrať a zaspievať na omši v domove seniorov.

X, Y, Z

Zabaliť darčeky - Čas venovaný svojim drahým. Zabaliť do sviatočného papiera aj svoju lásku a modlitbu za nich.

Zapáliť 4 sviečky na adventnom venci - A vidieť, že svetla znovu pribudlo. Večer už bude svietiť vianočný strom. Svetlo sveta prišlo na svet a chce osvietiť všetky naše tmy.

Zaspievať a zahrať (na sv. omši v domove seniorov) - Aby mali radosť. Aby všetkými zmyslami prežili sviatočný čas Vianoc. Aby sme vytvorili spoločenstvo lásky. Aby sa narodil Ježiš aj medzi nami a v nás.


Želám vám pokojný a radostný vianočný čas (u nás trvá až do 7. 12.).
A v novom roku veľa milostí a radostí.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...