streda 4. októbra 2017

Reportáž z Assisi (po 3 rokoch)

Radostný deň vám želám!

Dnes je sviatok sv. Františka z Assisi. Príležitosť dohnať trojročný rest a ukázať vám niečo z našej púte do Assisi ešte z roku 2014. Napíšem postupne niekoľko pokračovaní, pretože zážitkov, myšlienok i fotografií sme počas púte nazbierali veľmi veľa. Dnes vám ponúkam prvý náhľad do stredovekého mestečka Assisi.

9. - 14. 11. 2014
Bazilika sv. Františka v Assisi



Bazilika - hrob sv. Františka


Sv. omša pri hrobe sv. Františka

Z vnútra baziliky nemám viac fotografií, asi tam bolo zakázané fotiť. Ale som vďačná, veľmi vďačná za túto púť, za možnosť navštíviť vzácne miesta späté so životom sv. Františka. Za príležitosť sláviť svätú omšu pri Františkovom hrobe. Som vďačná za vzor a posilu, ktorú som od sv. Františka dostala. Za dobrú atmosféru, za spoločenstvo pútnikov, ktoré sme vytvorili. Aj za všetkých, ktorých som priamo na tomto mieste mohla odovzdať pod Františkovu ochranu.

Priestor pred bazilikou.
Tu sa slávila napr. ekumenická modlitba s pápežom Františkom.

Pohľad od baziliky... údolie zahaľuje hustý oblak.
Len jedna vežička z neho vykúka. 

Vežička katedrály Santa Maria degli Angeli. Mierime tam. 


Pohľad na kostolík "Porciuncula" vo vnútri katedrály.
A už odkladáme fotoaparát, aby sme sa sústredili na modlitbu. 

Spomínam si na tiché chvíle modlitby i obdivu nad krásou a zároveň jednoduchosťou tohto kostolíka. Spomínam si na silný pocit bázne, ktorý ma tu prenikol. Tak maličký kostolík (uprostred obrovskej katedrály), že sa doň vojde ledva pár ľudí. Pokrytý stredovekými freskami, ale najmä zaplnený modlitbami mnohých generácií pútnikov i bratov františkánov. A samozrejme modlitbami samotného sv. Františka. Práve na tomto mieste František zosnul. A práve tu sa bratia modlili a otvárali Písmo Sväté, aby prijali od Boha vnuknutie, ako majú žiť. Trikrát otvorili Písmo a dostali jasnú odpoveď.

Viacerí z nás cítili potrebu urobiť niečo podobné. Len - v dobe všadeprítomnej elektorniky - sme síce mali pri sebe Božie slovo, ale len v elektornickej podobe v mobile. A tak bolo ťažké otvárať ho na náhodnej strane. Našťastie ktosi vytiahol lekcionár pripravený na svätú omšu, z ktorého sme si postupne všetci čítali to konkrétne, čo asi Pán chce povedať nám. (O tom, čo som si našla ja napíšem v samostatnom článku - verím, že nás to zase trochu posunie správnym smerom.)

Sv. omša v kaplnke katedrály degli Angeli, len kúsok od Porciunculy. 

Sv. František - so živými holúbkami hniezdiacimi v košíku
A s ovečkou. V areáli Santa Maria degli Angeli.

Sedíme pred katedrálou. Už si nepamätám, na čo/koho sme čakali. 

Ďalšie sväté miesta vám ukážem zase nabudúce. Dnes sa podelím už len o niekoľko detailov a záberov zo starého mesta Assisi.
















Pred domom, kde sme bývali - práve vyrážame za ďalším dobrodružstvom.

Alebo predsa - ešte vám ukážem miesto, kde sme bývali - u sestričiek. A v tomto kostole sv. Jakuba z r. 1088 sme mávali sv. omšu.

Kostol sv. Jakuba z r. 1088 - tu sme mávali sv. omše a spoločné modlitby.

Nádvorie prekrásneho ubytovacieho komplexu.

Spoločenstvo pútnikov v uliciach Assisi.

Nočný pohľad na baziliku a (obrovský) františkánsky kláštor v Assisi. 

Ďalšie miesta v Assisi a okolí vám ukážem zase nabudúce. Zatiaľ vám želám radostný sviatok sv. Františka a radosť i lásku ku každému stvoreniu podľa jeho vzoru.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...