pondelok 10. apríla 2017

Fatima 2. časť

21. 3. 2017


Pokračujem v rozprávaní o Fatime. Včera som vám ukázala najdôležitejšie miesta v samotnej fatimskej svätyni. Dnes sa vyberieme trošku ďalej - na krížovú cestu a miesta zjavení Anjela Pokoja, ktoré boli ešte pred prvým zjavením Panny Márie - v roku 1916. Od centra je kalvária vzdialená asi dva kilometre, ale ak sa nám podarí zablúdiť (nám sa podarilo), tak sa nachodíme ešte o čosi viac. Ale poďme pekne poporiadku.

Dopoludňajší program nám v utorok viac-menej vypĺňala sv. omša a potulky po sanktuáriu. Ale potom sa už ozvali naše biologické potreby a my sme sa vybrali hľadať čosi pod zub. Najprv sa nám veľmi nedarilo, všetky podniky, ktoré sme našli, mali akurát "dnes" zatvorené. Ale nakoniec sa nám pošťastilo nájsť akýsi obchod so zdravou výživou, kde ponúkali aj obedové menu. Počkali sme pár minút do dvanástej a potom sme si pochutnali na obvyklej portugalskej polievke (všetky polievky, čo sme tu dostali vyzerali rovnako, aj keď verím, že neboli uvarené z rovnakých surovín a asi aj chuť bola vždy trochu iná). Ako druhé bolo niečo zapečené. Pravdepodobne nejaká obilninová kaša so zeleninou a makom.


Obvyklá portugalská polievka

"Niečo zapečené" posypané makom

Posilnení sme nasledovali značky na mape až k začiatku krížovej cesty (tzv. maďarskej, pretože ju postavili veriaci maďarskej národnosti). Modlili sme sa počas prechádzky nádherným olivovým hájom. Cesta je krásne upravená, vydláždená (ako sme sa dozvedeli, na rozdiel od minulých rokov keď sa tu pútnici brodili blatom). Oddychová prechádzka, nebyť toho, že sme pri spiatočnej ceste nesprávne odbočili a po chvíli blúdenia sme sa museli "potupne" nechať doviezť späť taxíkom.

Ale neľutujem. Objavili sme pri tom krásne zákutia, neupravený les a kamenistý svah, po akom asi pôvodne vodili pastierikovia svoje ovečky na pašu. Ako bonus sme si priniesli zopár úlovkov - kúsok sukulentu z fatimského lesa (už mi rastie v kvetináči), kúsoček kôry tunajšieho korkového duba a halúzku eukalyptu, aké sme videli celou cestou Portugalskom. Odteraz mi bude eukalyptus vždy pripomínať Portugalsko a zvlášť Fatimu. Už len nájsť kvetinárstvo, kde predávajú eukalyptové halúzky.

Kruhový objazd, pri ktorom sa začína "maďarská" Krížová cesta

Lucia, František a Hyacinta v kruhovom objazde


Cesta pastierov - tadiaľto často chodievali vizionári,
teraz je tu vybudovaná krížová cesta.

Cesta olivovým sadom...

... s kaplnkami - zastaveniami krížovej cesty


Na tomto mieste sa deťom zjavil Anjel pokoja.


A povedal...

"Nebojte sa. 
Som Anjel Pokoja. 
Modlite sa so mnou!

Môj Bože, verím v teba, 
klaniam sa ti, dúfam v teba, milujem ťa!
Prosím ťa o odpustenie pre tých, 

ktorí neveria, 
tebe sa neklaňajú, 
v teba nedúfajú a teba nemilujú."

Cestička lesom sa nám páčila.
(Ešte sme nevedeli, že sme práve zišli z chodníka)



Objavili sme korkový dub

A eukalyptus

Ulica pastierov. Zdá sa, že sme na správnej ceste. (neboli sme)

Našli sme dom Františka a Hyacinty? (nie som si istá)

Dom, v ktorom žila Lucia sme objavili až večer pri procesii.

Celú krížovú cestu vám ešte ukážem v samostatnom príspevku. Myslím, že teraz v pôstnom období je ten správny čas. Ale my sa už poberieme do hotela na večeru a po krátkom oddychu (a náznaku balenia, keďže skoro ráno odchádzame na letisko) pokračujeme večerným programom. 

Každý večer býva vo fatimskej kaplnke zjavení o 21:30 miestneho času (teda 22:30 SEČ) spoločná modlitba ruženca. Zúčastnili sme sa jej prvý večer (20. 3.) a s úplnou samozrejmosťou sme si aj v druhý večer (21. 3.) zavčasu obsadili miesto na sedenie pripravení na medzinárodnú modlitbu ruženca. Babička doma sledovala kaplnku cez internetové vysielanie (link) v presvedčení, že sa pripojí k našej modlitbe rovnako ako "včera". Aké bolo naše i jej prekvapenie, keď sa k mikrofónu postavili postupne rôzni kňazi hovoriaci rôznymi jazykmi a oznámili nám, že dnes nebude modlitba ruženca v kaplnke, pretože je 101. výročie zjavenia Anjela Pokoja a tak bude namiesto toho procesia cez kalváriu k miestu zjavenia.

To znamená, že si tú cestu prejdeme ešte raz? Zvládneme to? S obavami, ale s veľkou túžbou sme sa pripojili k procesii...

Od kaplnky zjavení sa pohlo mnoho "duší"


Aby všetci počuli, čo sa modlíme, alebo spievame,
sprevádzalo nás auto s ampliónom.

Kráčame s radosťou za Pánom Ježišom.

V procesii sme so zapálenými sviečkami v rukách nasledovali svietiaci kríž. Vnímala som to ako silný symbol. Kráčame za Ježišom. Kristus, svetlo sveta. Nasledujeme svetlo kríža. Víťazný kríž nám ukazuje cestu, po ktorej chceme ísť. Všetci spolu. V jednote sŕdc. S modlitbou v srdci i na perách.

Modlili sme sa bolestný ruženec (v rôznych jazykoch), spievali mariánske piesne, modlili sa krížovú cestu i litánie...  Až sme napokon prišli postupne k trom miestam zjavení anjela. Po skončení modlitieb sme sa pobrali do hotela, kam sme prišli už riadne po polnoci. Unavení, ale šťastní (posilnení).


Kríž je znakom spásy.

 A s týmito myšlienkami sa s vami na dnes rozlúčim. Želám vám pokojné dni a šťastnú cestu životom. Keď povedie kadiaľkoľvek, nech vás vždy dovedie k cieľu - k životu, k svetlu, k neskalenej radosti.

Letitia. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...