sobota 18. marca 2017

La Salette (Púť do Fatimy, 1. deň)

16. - 17. 3. 2017


Radostný deň vám všetkým želám! Píšem z ďalekého Francúzska. Ako som už spomínala, vybrali sme sa na púť, smer Fatima. Cesta je to ďaleká, ešte potrvá niekoľko dní, kým doputujeme až na miesto, kde sa pred 100 rokmi zjavila Panna Mária trom chudobným pastierikom. Dnes vám chcem napísať o našej prvej zastávke - La Salette.




La Salette leží vo vrchoch francúzskych Alp. Nádherné prostredie! Ale pre pôvodných obyvateľov tu musel byť veľmi ťažký život. V tak náročných životných podmienkach existujú asi len dve cesty, buď sa človek oddá Bohu a vo všetkom mu dôveruje a obracia sa na neho, alebo ho vo svojom srdci odmietne a v duši rastie hlavne hnev a vzdor, každému dňu vládne tvrdá práca a hrubé slová.

Pred našim príchodom na toto miesto som o La Salette nevedela takmer nič, len že takéto pútnické miesto existuje. Až tu som sa dozvedela príbeh o dvoch pastierikoch, ktorým sa na vrchoch nad dedinkou, v ktorej žili, zjavila „krásna pani“. Pani bola odetá v tradičnom kroji toho kraja ozdobenom ružami. Celý čas, čo s nimi hovorila, plakala. Vypočuli sme si jej posolstvo a veru na prvé počutie znelo naozaj desivo. Odniesla som si z neho najmä myšlienku, že spása duší je nad všetko cennejšia a že aj v dnešných časoch sme povolaní veľa sa modliť a pracovať za obrátenie hriešnikov.

Často vidíme znamenia, ale nepočúvame, čo nám hovoria. Radšej odmietneme Boha s myšlienkou, že ak by bol taký dobrý a mocný, nedopustil by to, či ono. Ale čo ak dopustí dočasnú bolesť preto, aby nám otvoril oči a pripravil srdce pre prijatie skutočnej lásky a radosti? Čo ak nám odoprie pozemské dobrá preto, aby sme nehľadali uspokojenie tam, kde nie je. Aby sme sa nehnali za potešením, ktoré by len zakrývalo prázdnotu duše a nekonečný smútok, ale aby sme našli skutočnú lásku nezávislú od akýchkoľvek podmienok?





Na mieste, kde pastierikovia Maximin a Melánia videli "krásnu pani", sú teraz výjavy tejto udalosti v podobe kovových súsoší. Pomedzi ne sa tiahne krížová cesta tvorená 14-timi bielymi krížmi s malým kovovým reliéfom uprostred. (Viac obrázkov krížovej cesty vám ukážem v samostatnom článku - link, link.)

Neďaleko sa nachádza starobylá kamenná bazilika, na ktorú nadväzuje komplex slúžiaci na ubytovanie a starostlivosť o pútnikov. Aj my sme tu prespali jednu noc, zúčastnili sme sa sv. omše v modernej kaplnke, ale pozreli sme si aj baziliku a pomodlili sme sa v nej. A samozrejme sme si užívali prechádzky a rozjímanie v okolí baziliky a miesta zjavenia. Boli to krásne tiché a požehnané chvíle.







Krížová cesta v bazilike - na bridlicových tabuliach


Sv. omša v kaplnke domu pre pútnikov


Cez okná kaplnky vidno krásu hôr

Bridlicová skala siahala až dovnútra

Charakteristický tunajší kríž - kladivo symbolizuje utrpenie
(pribíjanie klincov), kliešte úľavu (vyťahovanie)



Ale ráno sme museli toto pokojné miestečko opustiť, aby sme sa vydali na ďalšiu dlhú cestu. Po asi 11 hodinách cesty dorazíme do ďalšieho veľkého pútnickeho miesta - do Lurd. Ale o tom vám napíšem zase niekedy nabudúce (link). Dovidenia a požehnaný čas vám želám.

Letitia.

2 komentáre:

  1. Vyšlo vám krásné počasí!
    My jedeme příští týden na výlet do Vogéz a vypadá to spíš na déšť.
    Těším se i na reportáž z Lurd.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak vám želám pekný výlet. Ono niekedy je lepšie, keď je pod mrakom ako prudké slnko, len dážď môže byť nepríjemný. Ale hádam vám to vyjde.
      Dúfam že k pokračovaniu (reportáž z Lurd a pod.) sa dostanem čoskoro.

      Odstrániť

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...