štvrtok 30. marca 2017

Santiago de Compostela (Púť do Fatimy, 4. deň)

Všadeprítomný symbol sv. Jakuba a pútnikov - mušľa
(tu odliata z kovu a vsadená v kamennej dlažbe na chodníku)

Z Garabandalu sme pokračovali ďalej do Santiaga de Compostela, kde sme strávili popoludnie. Toto miesto je preslávené najmä pešími púťami, dlhými často stovky kilometrov, ktoré dodnes podstupujú mnohí a mnohí pútnici. Putujú spoločne, alebo aj samostatne viacero dní. Pešo. Sám so sebou. Aby človek našiel sám seba, aby stretol Boha vo svojom vnútri, aby si urovnal veci vo svojom živote... Existujú rôzne pohnútky, ktoré ľudí pozývajú na túto dlhú a náročnú cestu. Putujú katolíci, aj iní kresťania, i tí ktorí sa tak celkom za kresťanov nepovažujú. A prečo práve do Santiaga de Compostela?

Už od prvokresťanských čias ľudia chceli putovať k hrobom apoštolov. A práve v Santiagu je hrob jedného z troch najvýznamnejších Ježišových učeníkov - svätého Jakuba. V dávnych časoch bola často súčasťou pokánia povinnosť vykonať si púť do Svätej Zeme (Jeruzalem), alebo do Ríma. Ale v dobách moslimskej okupácie Jeruzalema sa do týchto svätých miest putovať nedalo. Preto sa k oficiálnym pútnym miestam spojeným s možnosťou získať odpustenie nielen svojich hriechov, ale aj časného trestu za ne, pridalo aj Santiago de Compostela. A hoci v súčasnosti už nevieme tak doceniť hodnotu putovania a fyzickej námahy, Santiago si túto výsadu ponechalo a mnoho ľudí sa s nadšením rozhodne prekonávať námahu práve putovaním na toto sväté miesto.

Bazilika v Santiagu - momentálne pod lešením.

A veľké kamenné námestie pred bazilikou.

Bazilika z inej strany - tu je vchod do baziliky i východ

Prešli sme sa starým kamenným mestom, pozháňali čosi pod zub i nejaké tie suveníry, ale hlavným cieľom našej návštevy bola prirodzene Bazilika svätého Jakuba. Je obrovská, rozľahlá a plná umeleckých i historických skvostov. Až som nevedela, čo skôr obdivovať a fotiť. A tak sa stalo, že som pravdepodobne väčšinu z tej krásy ani nezachytila (fotoaparátom ani okom). Najviac ma upútali dva body. Priestor na modlitbu pri vystavenej Sviatosti Oltárnej, kde som strávila hodnú chvíľu v tichej modlitbe. A relikviár s ostatkami svätého Jakuba. Tu som zverovala pod ochranu tohto veľkého svätca celú svoju rodinu a našu životnú cestu.

Vlastne ešte jedno miesto ma v bazilike upútalo. Kúsok od vchodu sú ešte stále pozostatky Svätej brány milosrdenstva z minulého roka. Navštevovaním Svätých brán som žila minulý rok veľmi intenzívne, preto ma aj teraz stretávanie spomienok na Jubilejný rok milosrdenstva vždy veľmi poteší. Je to akoby nečakané stretnutie s milým známym človekom.

Hneď pri vchode sú pozostatky Svätej brány milosrdenstva.

Miesto pri Bráne milosrdenstva

Bazilika zvnútra






Relikviár s ostatkami sv. Jakuba.
Tu som strávila dlhší čas v modlitbe.

Kaplnka určená na modlitbu pri Najsvätejšej Sviatosti Oltárnej

Rozlúčim sa s vami ešte niekoľkými zábermi z historického mesta Santiago de Compostela. Zajtra môžete očakávať ukážku krížovej cesty - tentoraz kompletná cesta na Kalváriu v Lurdoch. A potom už bude nasledovať reportáž z hlavného cieľa nášho putovania - z Fatimy.




Želám vám radostné dni a nech vaše kroky vždy vedú k cieľu.

Letitia. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...