sobota 22. októbra 2016

Advent... Už?


Tiež už myslíte na advent? Akosi sa mi tento rok vkráda do mysle skôr ako obvykle. Možno je to tým odpočítavadlom, čo mám zavesené na boku stránky. Odpočítava, kedy sa skončí Rok milosrdenstva - Už o 4 týždne! - A to už bude Nedeľa Krista Kráľa. O ďalší týždeň sa začne advent... Ak chcem pripraviť nejaký zmysluplný program (adventný kalendár, spôsob prežívania tohto svätého obdobia, duchovnú stravu na každý deň...), naozaj už nastáva čas, aby som sa zamyslela nad stratégiou a začala plánovať.

Ak máte tiež pocit, že sa čas plánovania nebezpečne blíži, možno oceníte môj súhrn adventných aktivít. Zhromaždila som ich najprv pre seba, aby sa mi ľahšie vyberalo a plánovalo, a aby som na nič dôležité nezabudla. Ale prečo neponúknuť všetky tieto nápady aj vám? Tu sú - na samostatnej stránke: "Advent-aktivity-zdroje"


Možno by ste ocenili aj plán na včasné pripravenie domácnosti (vrátane upratania) na Vianoce. Potom by sa vám mohol hodiť projekt z blogu Terapie domova - 10 týdnů do Vánoc.

Ďalší darček v podobe predvianočného plánu Od Martina do Vianoc som dostala od Florentýny (autorky webu i kuchárskych kníh Kuchařka pro dceru). Ale najviac ma včera potešil kuriér. Priniesol úplne novú, ešte voňavú knižku - Vánoční kuchařka pro dceru. Je nádherná!


Keď som objavila Florentýnin blog a začítala sa do jej receptov, okamžite som zatúžila po všetkých jej kuchárskych knihách. Odpolední kuchařka (Večeře u Florentýny) sa usadila v mojich túžbach ako prvá, asi rok pred jej vydaním. Veľmi som chcela mať aj Snídani u Florentýny - to bolo asi 5 minút pred tým, než som objavila blog Kuchařky pro dceru. Prvá kniha - Kuchařka pro dceru - tvorí základ, takže keď som rozmýšľala, ktorú knihu od Florentýny chcem, určite medzi nimi bola. A takisto Hovory s řezníkem, keďže som sa chcela (konečne) naučiť, ako si kúpiť a pripraviť dobré mäso. Jediná knižka, o ktorej som si myslela, že by som sa bez nej zaobišla, bola práve Vánoční kuchařka pro dceru. Zdalo sa mi, že Vianoce už máme doma "zabehané", nové recepty nepotrebujem a zvykov poznám už aj tak viac, ako som schopná vo svojej domácnosti zaviesť.

Ale keď som tú knižku otvorila, ostala som nadšená. Je naozaj krásna! Musela som v nej stále listovať... a čítať si. Áno, čítať. Táto kuchárka nie je len plná osvedčených receptov, ale aj krásnych slov v sprievodných textoch. Či už v úvode jednotlivých receptov, ale predovšetkým sú to hrejivé slová na začiatku každej kapitoly i celej knihy.






Želám vám radostné zatiaľ ešte jesenné dni. Ešte sa nám ukazuje slnko a pekné počasie... Tak nech sa aj v našich srdciach rozhostí pokoj, láska a milosrdenstvo. Nie len počas tých posledných 4 týždňov Jubilejného roka milosrdenstva.


5 komentárov:

  1. Ano ano, vkrádá. Dneska jsme byli kvůli kašli doma a já si říkala, jak by bylo fajn si sednout na gauč s mísou cukroví a koukat na pohádky u rozsvíceného stromečku. Ale to není moc spirituální pojetí, že? :-D Už mám ale plán (a materiál) pro 1. adventní kalendář pro malou, která letos trvá na tom, že ho bude mít (i když vůbec neví, co to je:-). A našla jsem i papírky s citáty a modlitbami, které jsem psala před dvěma roky a konečně mám i pěkné místečko, kam je dát.
    Současně jako takovou předzvěst adventu mi youtube vybral tuhle písničku: https://www.youtube.com/watch?v=95fOFTf3iso
    Přeju pěkný podzim a ať k adventu přijdem v tu správnou chvíli. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Krásna pesnička! Urobila mi náladu. :)
      Tak nie som sama, kto už plánuje adventný kalendár. Dúfam, že potom nám ukážeš výsledok. (zdá sa mi, že ten predminuloročný som už obdivovala? ale to už bolo dávno - pred dvoma rokmi. ;-) )

      Odstrániť
    2. Myslim, ze bych mohla adventni kalendare ukazat, ale hlavne je musim stihnout udelat. I kdyz je jeste casu opravdu dost. :) Ale mozna to zas utece jak voda a ja budu na posledni chvili nekdy v noci slepovat.

      Odstrániť
  2. Ještě ale budou Všichni svatí a listopadové dušičky. To má taky něco do sebe, toulat se po hřbitovech v mlze a za soumraku, modlit se a pozorovat plápolavá světýlka.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno, aj my sa už chystáme/tešíme na sviatky všetkých svätých a verných zosnulých. :)

      Odstrániť

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...