utorok 28. júna 2016

Hľadali sme Sväté brány...

... a našli. Tentoraz sme sa vybrali od Hronského Beňadika južne. Cieľom našej cesty boli sväté brány milosrdenstva v Teranoch, Šahách a Leviciach.

Prvá zastávka - Terany






V Teranoch nás prekvapil krásny pôsobivý moderný kostolík Božieho milosrdenstva. Páčila sa nám aj decentne označená Svätá brána milosrdenstva. Len škoda, že bola zatvorená. Najskôr mi síce napadlo zatelefonovať na miestnu faru, či by nám niekto nemohol prísť otvoriť, ale keď som zistila, že pán farár býva až v Hontianskych Tesároch, bola som aj rada, že mi na prvý krát nezdvihol telefón.





Dudince

Cestou ďalej upútala našu pozornosť veža a strecha ďalšieho kostola - tentoraz blízko liečebného areálu v Dudinciach. Tak sme sa zastavili preskúmať aj tento kostol.

Kostol Panny Márie Kráľovnej pokoja v Dudinciach pochádza od rakúskeho architekta. Postavili ho začiatkom 90-tych rokov z príspevkov slovenských i rakúskych dobrodincov.








Šahy

Druhou plánovanou zastávkou bolo mestečko Šahy. Tu sme hľadali farský kostol Nanebovzatia Panny Márie. Našli sme ho. A s vďakou sme prešli cez jeho Svätú bránu. Prekvapilo nás síce, že nebola nijako vyzdobená ani označená. Ale dvakrát sme si overili, že naozaj sme v kostole Nanebovzatia Panny Márie v Šahách, a prešli sme cez hlavnú - a jedinú - bránu tohto kostola.







Levice

Poslednou zastávkou bol farský kostol sv. Michala archanjela. Krásny kostol, v ktorom sme práve našli usilovné ženy upratovať po slávnosti birmovania. Pomodlili sme sa, prešli cez bránu a potom ešte chvíľu obdivovali jeho architektúru a odpočívali v tieni stromov na lavičke.

Bol to príjemný výlet, ktorý nás zaviedol do krajov, kam by sme sa inak nevybrali. Som vďačná, že sme mohli spoznať aj tieto časti nášho krásneho Slovenska.




















Želám vám všetkým radostný deň a veľa zaujímavých objavov na vašich cestách životom.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...