pondelok 18. mája 2015

Čo nám prinesie Svätý Duch?



V tomto období, približne 50 dní po Veľkej noci si kresťania pripomínajú udalosť zoslania Ducha Svätého. Sviatok Ducha Svätého bude v katolíckom kalendári až na budúcu nedeľu, ale my sme oslavovali trochu skôr, keďže sme včera mali v rodine slávnosť spojenú s prijatím sviatosti birmovania. A tiež sme sa na prijatie Ducha svätého skôr pripravovali.

Možno si spomínate na naše "mobily" - dekorácie na dverách (z roku 2012 - Rok 2013). V nedávnych  dňoch však boli tieto dvere nepoužiteľné, a tak sme "vešali dary Ducha Svätého" pomocou magnetiek na chladničku.
Vyhradili sme si 7+12 dní pred birmovkou a vždy pri večernej modlitbe sme spomenuli každý deň jeden dar, neskôr ovocie Ducha sv. ako sú uvedené napr. v liste apoštola Pavla (Gal 5,22-23). Prosili sme o tento dar, či ovocie ktoré nám prináša život v jednote s Ním. Spomenutý symbol sme potom zavesili na chladničku. A celý nasledujúci deň sme sa snažili žiť, prijímať a konať v duchu tejto modlitby.

Takto sa nám na chladničke hromadia...

To farebné sú magnetky podľa hry Minecraft

Dary Ducha Svätého v podobe plamienkov.
 

Ovocie Ducha napísané na jabĺčkach (symbol ovocia)



"Kresťania dostávajú sedem darov Ducha Svätého: dar múdrosti, dar rozumu, dar rady, dar sily, dar poznania, dar nábožnosti a dar bázne voči Bohu." [KKC 1845]

"Ovocím Ducha sú dokonalosti,(736) ktoré v nás Duch Svätý utvára ako prvotiny večnej slávy. Tradícia Cirkvi ich vymenúva dvanásť: „láska, radosť, pokoj, trpezlivosť, zhovievavosť, dobrota, láskavosť, vľúdnosť, vernosť, skromnosť, zdržanlivosť, čistota“ (Gal 5,22-23)." [KKC 1832]



Na oslavu prijatia Ducha Sv. Sme mali aj štýlovo ozdobenú tortu.Duch Svätý ako holubica, okolo dvanásť plameňov podobne ako boli viditeľné nad hlavami apoštolov počas zoslania Ducha svätého na Turíce.

Pôvodne som chcela robiť tvarohovú tortu s ovocím (jahodami), ozdobenú podobne, ako na týchto stránkach: http://catholiccuisine.blogspot.com/2012/05/celebrating-pentecost-, alebo http://showerofroses.blogspot.com/2012/05/celebrating-pentecost-birthday- (Veľká sviečka symbolizuje Pána Ježiša, dvanásť malých sviečok okolo zobrazuje 12 apoštolov. Sedem srdiečok (alebo jahodových "srdiečok") znamená sedem darov Ducha Sv. a okolo torty je dvanásť celých jahôd ako ovocie Svätého Ducha.)

Ale mladý oslávenec zahlásil, že tvaroh nemá rád a objednal si "metrák". Tak bola torta (s cestom a krémom a chuťou) na spôsob metrového zákusku a v zdobení som musela improvizovať.

Želám vám veľa radosti, i ostatných druhov ovocia Ducha (láska, radosť, pokoj, trpezlivosť, zhovievavosť, dobrota, láskavosť, vľúdnosť, vernosť, skromnosť, zdržanlivosť, čistota). 
 

PS: Ak by ste sa chceli modliť deviatnik k Duchu Svätému, jeden veľmi sympatický nájdete na tejto stránke: http://www.mojakomunita.sk/web/frantiska/blog/-/blogs/novena-k-duchu-svatemu. Tento rok to už síce asi nestihnete, iba ak by vám nevadilo, že neskončíte do nedele Zoslania Ducha Svätého. Alebo si môžete urobiť deväťdňovú modlitbu po tomto sviatku, počas oktávy.

pondelok 11. mája 2015

CD stojan na korenie


Že čo je to za nadpis? Nedáva vám zmysel? Hneď vám to vysvetlím.

Dovoľte mi začať otázkou: Ako máte uložené koreniny vo vašej kuchyni? Viem, že existujú rôzne sofistikované systémy na uloženie nádobiek, ktoré sa dajú kúpiť v špecializovaných kuchynských štúdiách, či obchodných domoch typu IKEA. Šuflíčky s koreničkami "naležato", poličky visiace pod hornými skrinkami kuchynskej linky, poličky na stenu z najrôznejších materiálov. No akosi sa mi dodnes nepodarilo podobný FUNKČNÝ systém uplatniť aj v našej kuchyni. Iste, zopár vybraných koreničiek s najčastejšie používanými dochucovadlami (paprika, soľ, korenie, rasca...) mám v rade pred digestorom. Ale ešte stále ich priveľa ostávalo v pôvodnom obale - hodených v škatuli v skrinke pri sporáku. S tým, že "neskôr" v nich urobím poriadok. Ale viete ako to je - "Ulica Neskôr vedie na námestie Nikdy". A tak sa používané i nepoužívané korenia hromadili, tvorili neporiadok a neprehľadnú masu v ktorej kuchárku (alebo kuchára) stálo vždy priveľa energie zisťovať, či ten, alebo onen druh korenia vôbec máme. Jednoduchšie bolo kúpiť nové vrecko a ten stratený nechať pochovaný na dne krabice.

Stav PRED reorganizáciou
(nájsť napr. kurkumu - práca na +/-5 min)

Tak tomu je už koniec. Rozhodla som sa  reorganizovať, vytriediť, upratať... a hlavne sprehľadniť, čo sa dá. Minulý týždeň bola na rade skrinka s koreninami. A keďže sme medzitým robili poriadok aj v iných častiach bytu, ostal mi tu jeden nepotrebný stojan na CD-čká. Čakal, čo s ním bude a už sa pomaličky zmieroval s myšlienkou, že bude z nášho bytu vyhodený. (No dobre, to ja som sa s tou myšlienkou mala zmieriť, veci nemajú rozum ani vôľu.) Akosi sa mu nechcelo, a tak vyhrabal z útrob mojej pamäte návod na uloženie plastových vrchnákov v podobnom stojane.


Nemám doma toľko miesta, aby som každému vrchnáku vyhradila takýto priestor. Ale...

Nakoniec sa oba myšlienkové prúdy stretli a výsledkom je ... tram-ta-da-dá...  uprataná polička s korením.

Do každého dielika stojanu na CD som vložila jedno vrecko s korením (vyšli mi akurát na celú dĺžku). A zasunula do vypratanej poličky. Na druhú polovicu vložiť ešte veci, čo ostali - soľnička, octovnička, čierne korenie, kôpor... Keď budem pri varení potrebovať trebárs majoránku, stačí povytiahnuť stojan (teraz už stojan na koreničky!) a vybrať si vrecko s tým korením, ktoré potrebujem.

Stav PO reorganizácii
Soľ, ocot, slnečnicový olej stále rovnako dostupné,
ale korenia už nemusím loviť ponad všetko ostatné.

Stačí vytiahnuť...

... a vybrať si.

Želám aj vám veľa dobrých nápadov a radostný život v "zorganizovanej" domácnosti. :)

Ak vás môj tip inšpiroval, dajte mi o tom prosím vedieť. Nech mám radosť. A ak máte nejaké vlastné zlepšováky, tiež mi o nich prosím povedzte - chcem sa učiť stále niečo nové. Možno hľadáte tipy, ako si lepšie zorganizovať tú svoju domácnosť (nepadá vám tiež na hlavu?), verím, že pomôže napr. blog Terapie domova.

Radostné dni a užívajte si jar!


nedeľa 10. mája 2015

Obrázky z chalúpky


Po dlhšom čase zase pár chvíľ na chalúpke. Užívali sme si plnými dúškami... A aby som nezabudla na všetko to pekné, čo sme zažili, ukladám si pár obrázkov aj do "externej pamäte" na blog.

Tulipány ešte kvitnú

Všetko žije, rastie, hýbe sa...
(smrekovec opadavý)

Aj jedlička vyháňa mladú zeleň

Jabloňový kvet.

Orgován prežil zimu, chystá sa kvitnúť

 Teším sa, že sme konečne stihli aj čo-to porobiť.

"Okýpenáť" (vypletá) levanduľa
 
"Kamenná" jašterička po zime zase vonku

Pažítka rastie ako divá

Záhonček jakž-takž upravený, zasiate semienka

Presťahované jahôdky, zasadená cibuľka

 Keď už hovorím o cibuli - zdá sa, že jej túžba rásť nepozná hranice. Veď pozrite, čo som uvidela, keď som zaostrila v kuchyni na "cubulák"...


Vrchnáčik nadvihnutý a spod neho sa tlačí - cibuľový cvíb.


Bolo ich tam viac...

A ďalšie "poschodie" klíčiacich cibúľ

Čo s nimi? Zasadila som ich. Bude zelená cibuľová vňať.

Bolo mi smutno, že v hrantíkoch na okne ešte nič nekvitne. Zasiala som semienka. Ale zatiaľ, aby nás už teraz cez víkend rozveseľovali, putovali do hrantíkov vypleté kvietky fialiek, či veroniky. Tvárili sa spokojne a pekne až do nášho odchodu.



Konečne som si skúsila kašírované
ozdoby do kvetináča (papermaché)


Pozorovali sme hviezdy (Milujem ten zápal a nadšenie.)

Piekli sme "Lanšperskú buchtu"

Zbierali kvietky na Deň matiek

Krásny zbytok nedele aj vám. A mamičkám veľké prianie, nech majú vždy veľa lásky v srdci pre svojich drahých a nech vždy vedia, ako veľmi sú milované. Sú. Vždy. Aj keby to práve v tej chvíli necítili... Lebo láska je to, čo nás robí matkami. Láska nám dáva život.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...