sobota 27. októbra 2012

Ako osláviť sviatok všetkých svätých?

Po čase prinášam zase niekoľko nápadov zo zahraničných blogov. Tentoraz na tému sviatok Všetkých svätých, a spomienka na všetkých verných zosnulých - ľudovo Dušičky. 


Ako teda môžeme okrem tradičnej návštevy cintorína (s deťmi) osláviť tieto sviatky?

Minulý rok ma zaujalo niekoľko nápadov na slávenie sviatkov v katolíckych rodinách zo zahraničia. Zvlášť v USA je silná "tradícia" prezliekať sa v predvečer sviatku Všetkých svätých do strašidelných kostýmov a chodiť strašiť / koledovať.
Niektorí kresťanskí rodičia tento zvyk pozmenili tak, aby vyjadroval ducha kresťanského sviatku. A tak sa ich deti prezliekajú nie za strašidlá, duchov a upírov, ale vyrábajú si kostýmy rôznych svätých. Je to dobrá píležitosť na spoznávanie niektorých menej známych svätcov.

zdroj: showerofroses.blogspot.com

Príklady kostýmov, niektoré nápady, i párty (a hry) takýchto zamaskovaných detí môžete vidieť napr. na týchto stránkach:
http://showerofroses.blogspot.sk/2008/10/saintly-costumes.html
http://showerofroses.blogspot.sk/2012/10/my-daybook-on-traditional-feast-of-st.html
http://showerofroses.blogspot.sk/2008/11/all-saints-party.html
http://showerofroses.blogspot.sk/2011/10/costume-for-st-catherine-of-alexandria.html
Množstvo inšpirácií (kostýmy, hry, pohostenie): http://showerofroses.blogspot.sk/search/label/All%20Hallows%20Eve
http://showerofroses.blogspot.sk/2010/10/getting-ready-to-celebrate-feast-of-all.html


Tiež pri zvyku vyrezávať v tomto jesennom období tekvice sa dá využiť kresťanská symbolika.  Stačí, vyrezať do tekvice vhodný motív, alebo kresťanský symbol.

http://catholiccuisine.blogspot.sk/2012/10/the-2012-saint-o-lantern-link-up.html

Zdroj: showerofroses.blogspot.com

Ďalšou možnosťou ako osláviť / priblížiť si tento sviatok je "výstavka" svätcov napr. na krbovej rímse, alebo na okne, na rodinnom oltáriku... ako komu vyhovuje. Figúrky svätých si môžeme vyrobiť hoci z papiera, z filcu, z varešky, alebo pomaľujeme drevené polotovary figúrok... Možnosti sú rôzne. Väčšinou si jednotlivé figúrky chystajú rodiny postupne počas celého roka. Najlepšie v období sviatku, alebo menín jednotlivých svätých.
A teraz, pri príležitosti sviatku všetkých svätých, si vystavia všetky postavičky naraz. V prípade nedostatku času (schopností??) môžeme vystaviť jednoducho "sväté obrázky", ktorých sa určite v každej katolíckej rodine niekoľko nájde.

http://alice.typepad.com/cottage_blessings/spoon_saints_craft/
http://starrymantle.blogspot.sk/2011/06/religious-felt-dolls-for-atrium.html
http://showerofroses.blogspot.sk/2008/09/alphabet-of-saints.html
http://showerofroses.blogspot.sk/2012/09/an-alphabet-of-saints-painted-wooden.html
http://ponderedinmyheart.typepad.com/pondered_in_my_heart/2009/11/gaudeamus-omnes-in-domino.html
BIngo (alebo pexeso) so svätými: http://showerofroses.blogspot.sk/2011/10/all-saints-bingo-30-card-printable.html

Zdroj: showerofroses.blogspot.com

Zaujala ma tiež možnosť zapojiť sa do medzinárodnej výmeny maľovaných obrázkov (SWAP). Každý si vyberie 5 rôznych svätých, ktorých namaľuje (ľubovoľnou výtvarnou technikou) na tvrdší papier predpísaných rozmerov (2.5" x 3.5" = 6.35 x 8.89 cm). Obrázky si potom ľudia navzájom vymieňajú.
http://ponderedinmyheart.typepad.com/pondered_in_my_heart/2011/10/for-all-the-saints-artist-trading-card-swap-2011.html

Zdroj: tiredtwang.blogspot.com

Ďalší nápad sa týka výzdoby na sviatok verných zosnulých ("dušičky"). Autorka si vyrobila stojan na obrázky s modlitbou, ktoré sa rozdávajú pri pohreboch. Vystavila si tak v týchto dňoch pamiatku (a modlitbu) na všetkých priateľov a členov rodiny, ktorí nás už predbehli do večnosti. Samozrejmosťou je denná modlitba za duše v očistci.
http://tiredtwang.blogspot.sk/2009/11/all-souls-display.html
http://showerofroses.blogspot.sk/search/label/All%20Souls%20Day


Mimochodom, vedeli ste, že pri príležitosti Roku viery môžeme získavať odpustky pre duše v očistci už teraz?
"S vyhlášením Roku víry současný papež Benedikt XVI. vyhlásil novou možnost získání plnomocných odpustků a na žádost kardinála Dominika Duky můžeme v okruhu dušičkových dní získat odpustky pro naše zemřelé již od 25.10. do 8.11. za obvyklých podmínek."  http://www.vojtechkodet.cz/temata/duchovni-zivot/odpustky---projev-plnosti-otcova-milosrdenstvi.html
[Edit: rozšírenie sa týka len českých diecéz, ospravedlňujem sa za šírenie nepresnej informácie]

Sviečka za nenarodené deti

Prosím, pridajte v komentároch vaše skúsenosti tradície a nápady na oslavu prichádzajúcich sviatkov. Aby sme sa tak navzájom inšpirovali
________________
Článok bol publikovaný aj na mojakomunita.sk

6 komentárov:

  1. Milá Leti, moc kársný příspěvek. To je nápadů!! Já jsem některé roky s dětmi v náboženství chodila kolem dušiček zapalovat svíčky na hroby, o které se nepečuje, kam nikdo nechodí. Radostný čas navzdory počasí přeje Slávka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem. Navštíviť (a zapáliť sviečku u) tých, ktorých nikto nenavštevuje je určite tiež dobrý nápad. Niečo podobné sme kedysi tiež robievali na detských "stretkách".
      Radostný čas aj vám. Leti.

      Odstrániť
    2. Tiež je možné tým "svojim" zomrelým pripraviť nejaký darček (ozdobiť sviečku, vyrobiť venček, alebo ozdobu do kvetov...).

      Odstrániť
  2. děkuji za inspiraci a taky za informaci o odpustcích. to jsem nevěděla a hned jsem info poslala dál mamince a dalším příbuzným... hezký víkend.s.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tiež som na to narazila len náhodou. Dúfam, že nešírim nejakú dezinformáciu, prekvapuje ma, že sa o tom viac nehovorí.
      Radostnú nedeľu aj tebe. L.

      Odstrániť
    2. Takže upresnenie:
      Trochu som pátrala, keďže v kostoloch nebolo ani pri nedeľných oznamoch počuť nič o rozšírení možností získať "dušičkové" odpustky. A zistila som, že zmena sa týka len českého územia. Aj to len v prípade, keď niekto z vážnych dôvodov nemôže navštíviť cintorín počas oktávy Všetkých svätých.
      tisk.cirkev.cz

      Ospravedlňujem sa za šírenie nepresnej informácie.

      Odstrániť

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...