sobota 15. septembra 2012

Domáce lokše

Je čas hodov, odpustov, pútí, čas husaciny, lokšov, kapusty. A môjmu najdrahšiemu sa furt zbiehali sliny na domáce šišky. Tak sme sa rozhodli dnešné (sobotné) doobedie venovať spoločnému obracaniu sa v kuchyni. Poviem vám, taká spoločná práca je veľmi dobrý prostriedok na zlepšenie nálady i rodinných vzťahov. :)

Už včera som nasolila kačku, ráno sme ju len šupli do rúry. Kapustu nakrájal Gaudi, ja som zatiaľ opražila cibuľku a skaramelizovala cukor. (Dozvedela som sa len nedávno, že je lepšie cukor pod kapustu opražiť na karamel, je potom chutnejšia. Ak náhodou tento trik nepoznáte, je to jednoduché: Keď máme cibuľu osmaženú do sklovita, odhrnieme ju na okraj hrnca, do stredu nasypeme kryštáľový cukor (přiměřeně) a miešame, kým nezhnedne a nedostane charakteristickú karamelovú vôňu. Potom zalejeme trochou vriacej vody a môžeme pridať kapustu.)

Potom sme sa pustili do prípravy lokšov. Trochu som sa toho bála, dokonca aj moja babička robievala neskôr lokše z práškového cesta, ale zvládli sme to veľmi ľahko. Koniec kupovaným lokšom! 


Môžete si na to smelo trúfnuť aj vy. Ponúkam vám postup, podľa ktorého to určite zvládnete. :)

Postup prípravy lokšov: 

Uvarené, vychladnuté a ošúpané zemiaky (v knižke píšu 3/4 kg, my sme robili asi z kila) pretlačíme. (Tu sme trochu tápali, ako ich najlepšie pretlačiť. Dodatočne mi mama poradila, že oni ich kedysi strúhali na jemnom strúhadle alebo mleli na mäsovom mlynčeku.) Osolíme (dali sme cca 2 necelé lyžičky soli) a pridávame toľko múky, koľko cesto "prijme". (Aj tu sme trochu tápali. V knižke písali 15dg polohrubej múky, dala som viac a zdalo sa mi, že by to už mohlo byť akurát. Ale pri vaľkaní som zistila, že som pokojne mohla dať aj dvojnásobok. Cesto bolo priveľmi mäkké a lepivé, takže som potom ešte dodatočne pridávala múku a hodne podsýpala aj posýpala, aby sa vôbec dali vyvaľkať lokše.)
Takže koľko múky treba prisypať? Keď už máme cesto, ktoré sa dá miesiť do bochníka, nasypeme si múku na dosku a miesime na doske. Cesto bude postupne prijímať múku z dosky. Keď všetku prijme, prisypeme ďalšiu. Takto postupujeme, kým cesto neprestane lepiť.

Potom vytvarujeme valček (bochník) a necháme ho chvíľu odpočinúť. (Nie som si istá, či cesto potrebuje odpočinok, ale ja som ho potrebovala. ;) ) Potom z valčeka ukrajujeme kúsky (z valčeka hrubého asi ako keď spojím palec s prostredníkom som odkrojila cca na hrúbku palca), ktoré rozvaľkáme na tenučkú placku veľkosti panvice a nasucho opekáme.

Pokusy s doma pečenými lokšami sme dlho odkladali hlavne kvôli otázke, na čom by sme ich mohli piecť. Kedysi sa iste piekli priamo na rozpálenej peci, v čase môjho detstva ich babička robila na kovovej kruhovej platni, čo sa dávala na plynový sporák, ale odkedy máme sklokeramickú varnú dosku, nevedela som si rady. Kdesi som čítala, že sa dajú piecť lokše aj na teflónovej panvici. S teflónom sa mi do toho moc nechcelo, ale máme doma dve "obyčajné" panvice - jedna je z "nerezu", druhá ťažká smaltovaná. Zvýšené okraje mi síce trochu zavadzali, ale Gaudi sa nesťažoval (pri sporáku som nechala jeho, ja som radšej vaľkala) a lokše sa nám piekli celkom dobre.
A hlavne výborne chutili! :)


No a ako zákusok sme si ešte spravili domáce šišky. Podľa toho istého receptu ako na fašiangy.

Všetkým vám želám radostnú a bohatú jeseň. A ak si budete chcieť vyskúšať lokše podľa môjho receptu, určite sa pochváľte, ako sa vám darilo. Samozrejme rada tiež odpoviem na akékoľvek nejasnosti, či iné otázky. 

Majte sa krásne a "dobrú chuť"!
Leti.

5 komentárov:

  1. Ahoj Leti, moc děkuji za recept na lokše. Určitě ho vyzkouším. Už jsem o nich několikrát přemýšlela a teď to konečně zkusím. Nejlepší jsou recepty takhle vyzkoušené a popsané i s tím, co se nedařilo. Měj hezkou neděli.
    Jana

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jej, to sa teším, že som niekomu pomohla. Tak nech sa ti vydaria dobré. A potom sa určite pochváľ. :)

      Odstrániť
  2. Děláš mi chutě, asi je někdy vyzkouším.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak nech sa ti vydaria. A daj potom vedieť, ako chutili. :)

      Odstrániť
  3. Poznatok po viacnásobnom pečení lokšov: Cesto nie je potrebné nechať odpočívať. Naopak, čím dlhšie stojí, tým viac mäkne a lepí sa.

    Takže dôležitá rada - uvarené zemiaky nechať poriadne vychladnúť (najlepšie cez noc) a po vypracovaní cesta (po pridaní soli) na nič nečakať a rýchlo pracovať. :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...