utorok 28. júna 2011

Zelený štvrtok - pečené jahňa

21.4.2011

K našim rodinným tradíciám patrí aj pečené jahňa na Zelený štvrtok. Je to jedna z našich najväčších rodinných hostín hneď po Vianociach.
Inšpirovala ma kamarátka, keď krátko po svadbe zvolala všetkých priateľov na "veľkonočnú hostinu". Síce už nezohnala jahňacie, a jej hovädzina stále nechcela zmäknúť... ale posedenie to bolo veľmi príjemné. Rozhodla som sa, že chcem veľkonočné sviatky oslavovať tiež aj takýmto spôsobom.
A keď sa mi navyše dostal do rúk popis, ako má podľa starozákonných pravidiel vyzerať stôl pri oslave Paschy, bola podoba našej veľkonočnej večere spečatená.

A viete, že príprava takého jahňaťa môže byť celkom jednoduchá? Aspoň pokiaľ nemusíte dodržiavať kóšer varenie.
Ja to robím takto:

Základ jednoduchosti je Črevko na pečenie. Je to vlastne priehľadná fólia zatavená do tunela. Na jednej strane tunel zaviažem priloženým drôtikom, potom naplním a zaviažem na druhom konci. Potom len vložím do rúry, nastavím teplotu a čas a na konci zase vytiahnem hotové upečené. Neostanú žiadne pripečené a mastné hrnce, ktoré by bolo treba namáhavo čistiť.



A teraz samotný recept:
Črievko na pečenie z jednej strany zaviažeme. Vložíme očistenú zeleninu (mrkva, petržlen koreňový aj zelený, celer, kel, špenát, rukola... čokoľvek podľa chuti. Nám sa osvedčili "horké zeleniny", jednak nám to pripomína židovskú tradíciu, jednak výborne zaviažu mastnotu jahňacieho mäsa). Na vrch položíme nasolené mäso. (Ak by sme dali najprv mäso a zeleninu navrch, jemné zeleniny by sa priveľmi vysušili a zhnedli, kým sa mäso upečie. Je lepšie keď bude zelenina neskôr ponorená vo výpeku. Na jahňacie mäso nepoužívam nijaké koreniny. Len soľ, ktorou ho poriadne nasolím deň vopred.) Prilejeme cca 1 dcl vody a zaviažeme črevko na druhom konci. Nezabudneme z vrchnej strany črievko ponastrihovať, aby mala kadiaľ unikať prebytočná para. Vložíme do rúry a pečieme.
Ku koncu môžeme vrecko otvoriť, aby mäso chytilo tmavšiu kôrku, ale nie je to nutné. (Pozor aby vám pri tom nevytiekla šťava.)



A ako má vyzerať "správne" prestretý stôl - seder?

Na stole by nemali chýbať:
- Nekvasené chleby prikryté šatkou - My používame ako prílohu lokše. Skúšali sme aj arabské nekvasené chleby, ale lokše sa nám osvedčili viac. Výborne sa hodia k mäsu, sú slovenské a všetkým nám chutia. A myslím, že symbol nekvasených chlebov spĺňajú veľmi dobre.
- Upečené baranie (jahňacie) mäso.
- Hustá omáčka (orechy, oriešky, med, víno, figy, gaštany) na pamiatku malty používanej na faraónove stavby - Skutočnú omáčku nechystám, ale zvykla som si na stôl položiť pohárik medu a misku orechov. Pre nás môže symbolizovať "lepidlo" pokušenia, ktoré nás chce držať v otroctve hriechu.
- Zeler a šalát - horké zeleniny, ktoré majú pripomínať trpké otroctvo.
- Na tvrdo uvarené vajce - symbol večnosti a života.

2 komentáre:

  1. Tak toto som potrebovala vidieť a čítať :-) Už od Veľkej Noci sa pohrávam s myšlienkou urobiť večeru na Zelený štvrtok tak, ako to opisuješ ty. Máme známych, ktorí to robia, zo všetkými symbolmi a aj takto sa snažia deťom odovzdať vieru... Veľmi sa mi to páči, moji rodičia mi túto tradíciu neodovzdali, ale bolo by fajn ju zaviesť... Ešte raz ti ďakujem aj ja recept, ja som jahňacinu ešte nepripravovala a tuším ani nejedla...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Náš prvý pokus o domáce lokše (a zároveň recept) som zdokumentovala v tomto príspevku: http://letitia-tiba.blogspot.sk/2012/09/domace-lokse.html
    Nie je to taký problém, ako som sa bála, pokojne sa do toho pustite aj vy :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za vaše milé slová. A želám radostný deň!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...